Sederové mísy
Nejprodávanější
Průměr talíře 30 cm, váha 1000 gramů, speciální reliéfní tisk na porcelán (dekor je milimetr vystouplý) s glazurou, okraje talíře s patinou starého talíře. Sederové talíře od...
Ruční práce! Krásné a dokonalé pro Tvůj seder! Porcelán. Průměr: 35 cm
Sederový talíř (hebrejsky: קערה, ke’era, tj. zdobná mísa) je zvláštní druh talíře, používaný při sederové večeři během židovského svátku Pesach. Podává se na něm šest tradičních pokrmů, které nás svojí symbolikou provázejí pesachovým příběhem. Jsou jimi: maror, karpas, majim, charoset, zro’a a bejca. Maror (מרור) jsou hořké byliny, připomínající hořkost otroctví, které naši předkové zažili v Egyptě. V českém prostředí se používá většinou křen nebo salát. Karpas (כרפס) je zelenina, připomínající jednoduchou stravu otroků. Mělo by zároveň jít o jarní plodinu, což v oblasti střední Evropy splňují zejména brambory. Karpas se namáčí do slané vody (מים, majim), jež symbolizuje pot a slzy otroků. Otroctví nám připomíná rovněž charoset (חרוסת), což je směs strouhaných jablek, rozinek, oříšků, skořice, medu a někdy červeného vína (receptů je bezpočet), symbolizující maltu, s níž naši předkové stavěli v Egyptě domy. Zro’a (זרוע) je kost, odkazující k obětnímu beránkovi (קרבן פסח). Místo beránčí kosti se často používá opečená kuřecí kost. Poslední bejca (ביצה) - natvrdo uvařené vajíčko - je symbolické ze dvou důvodů. Představuje totiž jednak nový život, ale také izraelský lid, který podobně jako žloutek nesplyne s bílkem, nesplynul v Egyptě s ostatními národy.
Sederové talíře se vyrábí v nejrůznějších provedeních z řady materiálů (keramika, sklo, porcelán, stříbro, mosaz, atd.).